Konopie indyjskie to powszechnie znana marihuana będąca w polskich realiach substancją zakazaną. Jednak nie wszystkie konopie mają takie działanie. Konopie hodowlane wykorzystywane są w medycynie czy kosmetologii. Olej z konopi zastosowanie ma wszechstronne i warto o tym wiedzieć, zwłaszcza że produkty tego typu są coraz powszechniejsze. Są w pełni legalne, a zawarte w nich składniki przynoszą wiele korzyści.

Jakie składniki ma olej z konopi?

Olej z konopi pochodzi z całkowicie legalnych upraw. Jest to jedna z odmian olejów roślinnych. Podobnie jak olej słonecznikowy czy rzepakowy, może być stosowany w kuchni do codziennego gotowania, jednak ze względu na swoje wyjątkowe właściwości powszechnie stosowany jest również jako składnik wielu preparatów leczniczych czy wyrobów kosmetycznych. W składzie oleju konopnego królują przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ponad trzy czwarte jego składu. Jest to zaiste bardzo imponujący wynik, zważywszy na fakt, jak dobroczynną rolę w ludzkim organizmie odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jakie olej konopny ma zastosowanie w medycynie?

Jeszcze nie tak dawno temu powiązanie konopi ze zdrowiem miało wydźwięk jednoznacznie negatywny. Za taki stan rzeczy odpowiedzialne były rozpowszechnione na szeroką skalę konopie indyjskie o silnym działaniu halucynogennym, które powszechnie uznane są za niebezpieczny narkotyk i przynajmniej w naszym kraju uznane są za substancję zakazaną. Konopie, a zwłaszcza olej z konopi zastosowanie dla zdrowia ma jednak bardzo pozytywne. Korzystnie wpłynie on między innymi na układ odpornościowy, gdyż zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe podnoszą naturalną odporność organizmu. Zbawienne zastosowanie ma także dla serca i całego układu krwionośnego. Stosowany regularnie olej z konopi zmniejsza nasycenie tłuszczy, dzięki czemu znacznie zmniejszone jest ryzyko wystąpienia miażdżycy czy innych zatorów żylnych.

Olej z konopi zastosowanie ma także, jeżeli chodzi o układ hormonalny w ciele człowieka - reguluje gospodarkę hormonalną. Jednak właściwości zdrowotne to nie jedyne zalety, jakie posiada olej konopny. Na szeroką skalę jest on wykorzystywany także w produktach kosmetycznych.

Olej z konopi a zastosowanie dla urody

Domowa kuchnia to tylko wycinek tego, jakie olej z konopi zastosowanie ma w codziennym użytkowaniu. Warto wspomnieć także o naturalnych kosmetykach konopnych. Piękna, dogłębnie nawilżona i znacznie odmłodzona cera - takie efekty może osiągnąć każdy, kto regularnie stosuje kosmetyki z olejem konopnym. Jego główne działanie, to między innymi ochrona delikatnej cery przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, redukcja stanów zapalnych, poprawa kolorytu czy dogłębne nawilżenie. Jest ponadto pomocny w leczeniu trądziku zarówno u młodzieży w okresie   u osób dorosłych, które mają problemy z nadmiernym wydzielaniem sebum.